Partnereink
 
 
UniCredit Bank
 
 
 
 
 
 
Baráti látogatás és közös ünneplés Saaldorf-ban
Forrás:
Veszprém, 2010. augusztus 10.
Kővágóörs tűzoltói testvér tűzoltó-egyesületi találkozón vettek részt 2010. július 30. és 2010. augusztus 1.-e között a Bajorországi Saaldorfban. Az utazó delegációban a helyi tűzoltókon kívül képviseltette magát a helyi önkormányzat és a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség.
 

     A helyi és a testvér-települési tűzoltók kapcsolata tízéves múltra tekint vissza, mely idő alatt nem csak szakmai és kulturális, hanem a baráti kapcsolatok is elmélyültek. Jelen látogatás is az imént felsorolt célzattal valósult meg, hiszen ebben az esztendőben ünneplik Saaldorf tűzoltói laktanyájuknak 25. éves évfordulóját. Az ünneplés azonban csak barátokkal jó ezért ragadták meg az alkalmat, hogy meghívják a Kővágóörsi tűzoltók delegációját.
     A kapcsolat elején egy tűzoltófecskendőt kapott ajándékba a hazai csapat a német társaiktól, majd a találkozások kiszélesedtek. A két település kapcsolatba lépett egymással, mára pedig testvérekké lettek. A tűzoltók technikai téren is kicserélték tapasztalataikat, az ottaniak a kővágóörsi iskolát is támogatták és a településeken élő családok szintén megismerkedtek. Tavalyi évben a Kővágóörsi önkéntes tűzoltók egy jelentős értéket képviselő feszítő-vágó felszerelést is kaptak ajándékba, amellyel még aktívabban vehetnek részt a kárelhárítás terén.
     A jubileumi ünnepség sorozat a Saaldorfi templomban vette kezdetét, ahol istentisztelet keretében is köszöntötték a tűzoltókat és köszönték meg áldozatos munkájukat. Ezt követően az ünneplők felvonultak a tűzoltó laktanyába, ahol egy finom vacsora elfogyasztása után köszöntések hangoztak el.
Elsőként Ludwig Nutz Saaldorf polgármestere köszöntette a helyi tűzoltókat és Kővágóörs delegációját, majd mondott méltató szavakat. Őt követte a Bakos György tű. százados, a Megyei Tűzoltó Szövetség titkárának köszöntő szavai, aki beszédében elmondta, hogy bár még csak először jár a Saaldorf-i tűzoltó laktanyában látszik, hogy ez nem csak egy laktanya, ahol a gépjárművek és tűzoltók tartozódnak, hanem ez egy otthon. A helyi tűzoltók nagy családjának otthona, ahova ők ide hazajárnak, örömöt és bánatot együtt élhetnek át az ide tartozók. Ehhez a családhoz jó tartozni, úgy is, mint rokon, úgy is, mint barát. Jelen találkozó is ilyen, hiszen barátként vagyunk itt, hogy közösen ünnepelhessük meg a jubileumi évfordulót. Az elhangzott köszöntő után Bakos György tű. százados, titkár és Szabó Lajos, a kővágóörsi tűzoltóság elnöke közösen ajándéktárgyakat adtak át Ludwig Nutz polgármesternek, Georg Wallnernek, a saaldorfi tűzoltóság parancsnokának és Vincenz Moosleitner úrnak a tűzoltóság titkárának. Kővágóörs önkormányzatának nevében Tóth László alpolgármester úr mondott köszöntőt és adott át szintén ajándéktárgyakat. A hivatalos beszédek után következtek a baráti és szakmai beszélgetések, ahol kicserélődtek a tapasztalatok és tovább erősödtek a baráti kötelékek.

     Másnap korán kelt a 18 fős Kővágóörsi delegáció, hiszen vendéglátóink segítségével és kalauzálasával megnéztük Hitler bunkerét, és kedvenc nyári nyaralóját. A Sasfészek 1834 méter magasan van egy hegy csúcsán. A verőfényes délelőttön gyönyörű kilátás nyílott minden irányban: látható volt a König see, és a kis falvak. Hitler az 50. születésnapjára kapta ajándékba ezt a házat, ez volt Hitler nyaralója.
A felejthetetlen látni valók után mesés tájakon vezetett az utunk Freilassing-i tűzoltóságra, ahol a lánglovagok nyíltnapot, mondhatni tűzoltó fesztivált szerveztek. A rengeteg látogatóra a helyi tűzoltók főztek és szolgálták fel az innivalót, melyhez helyi zenekar szolgáltatta zenét. A sok teendője mellett Johannes Zimmermann úrnak a helyi tűzoltóság parancsnoknak még arra is volt ideje, hogy üdvözöljön bennünket és végig vezessen a laktanyában. Ahol bemutatta az irányítási és értesítési rendszert, a kiképzések alapvető technikai és elméleti tematikáját, az egyes felszerelések karbantartásának és ellenőrzésének eszközeit,     
     Harmadik nap szintén gazdag programok vártak ránk. Ez alkalommal a Saaldorfi tűzoltók tartottak a jubileumi, - egyébként a hagyományoknak megfelelően minden évben tartanak – tűzoltó nyílt napot, ahol a település apraja nagyja megcsodálhatja a technikai berendezéseket és egy kicsit bepillantást kaphat a helyi tűzoltók mindennapjaiba. A rendezvény keretében mentési gyakorlatot láthattak a rendezvény résztvevői. A nyíltnapot megtisztelte jelenlétével Rudolf Zeif Berchtesgadener tartomány tűzoltó parancsnoka, aki kis küldöttségünket is szívélyesen üdvözölte. Bakos György tű. százados, titkár kihasználva az alkalmat, - és nem titkolt szándékát – hogy a köszönetet mondjon a Megyei Tűzoltó Szövetség nevében a tartomány parancsnokának az elmúlt években nyújtott támogatásokért és baráti szeretetért. A Megyei Tűzoltó Szövetség több szomszédos ország megyei, és tartományi vezetőivel alakított ki gyümölcsöző kapcsolatot, együttműködést. Ezen szándék már régóta megfogalmazódott a Berchtesgadener tartomány irányában is, hiszen ha ilyen jól működik a kapcsolat a Kővágóörs és Saaldorf között, akkor miért ne működhetne hasonló képpen, magasabb szinten is. A felvetés nyitott fülekre talált, hiszen a tartomány részéről is nyitottak az új kapcsolatokra és tűzoltói barátság kiszélesítésére. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, ezért - Bakos György tű. százados, titkár a Szövetség nevében – a tartomány tűzoltói vezetőségét, meginvitálta Veszprémbe, hogy jobban megismerhessük egymást, aztán és ha mind két fél úgy látja megtörténhet az együttműködési szándék papírra vetése is.
     Ezt követően Szabó Gergely Kővágóörs tűzoltó egyesület parancsnokának vezetésével hazafelé vette irányát a magyar küldöttség és vágott neki a közel hatszáz kilométernyi távolságnak.
     Azt hiszem a fent leírtak egyértelműen bizonyítják, hogy a magyar delegáció tagjai a jó hangulat mellett komoly szakmai tapasztalatokat is szerezhettek, melyeket minden bizonnyal kamatoztatni is tudnak mindennapi életükben és tűzoltó hivatásokban egyaránt.


További képek:
images/hirkepek/kicsi/819.jpgimages/hirkepek/kicsi/821.jpgimages/hirkepek/kicsi/822.jpgimages/hirkepek/kicsi/823.jpgimages/hirkepek/kicsi/824.jpgimages/hirkepek/kicsi/825.jpgimages/hirkepek/kicsi/826.jpgimages/hirkepek/kicsi/827.jpgimages/hirkepek/kicsi/828.jpgimages/hirkepek/kicsi/829.jpgimages/hirkepek/kicsi/830.jpgimages/hirkepek/kicsi/831.jpgimages/hirkepek/kicsi/832.jpgimages/hirkepek/kicsi/833.jpgimages/hirkepek/kicsi/834.jpgimages/hirkepek/kicsi/835.jpgimages/hirkepek/kicsi/836.jpgimages/hirkepek/kicsi/837.jpgimages/hirkepek/kicsi/838.jpgimages/hirkepek/kicsi/839.jpgimages/hirkepek/kicsi/840.jpg

Vissza a főoldalraLap tetejére 
Adatvédelmi tájékoztató | Technikai ajánlás | Hírarchívum